Nástroje pro usnadnění přístupu

NOVINKY A TISKOVÉ ZPRÁVY

Návštěva z Míšně

Litoměřice navštívil primátor partnerské Míšně

V přátelské atmosféře se neslo dnešní setkání primátora německé Míšně s vedením města Litoměřice. Obě města pojí bezmála 27 let partnerství. Starosta Litoměřic Radek Löwy primátorovi Míšně Olafu Raschkemu vysvětlil, že po loňských komunálních volbách mají Litoměřice zcela nové vedení i novou radu města a následně mu představil všechny tři místostarosty a jejich kompetence. Ti se naopak zajímali o to, jaká je organizace správy města na úřadě v Míšni.

Vzájemná řeč se nesla především v duchu budoucí spolupráce. Jak poukázal starosta Radek Löwy, partnerství měst by se nemělo odehrávat jen v politické rovině, kdy se setkávají jen zástupci radnic, ale mělo by být zacílené i na obyvatele obou měst.

„Pokračovat bychom měli především u mládeže, například formou společných akcí, výměnných pobytů se školami a podobně. Nabízí se také různé sportovní akce, kdy by se družstva z Míšně mohla účastnit různých turnajů v Litoměřicích a naopak,“ nastínil starosta s tím, že oboustranné návštěvy by se mohly uskutečnit i v případě významných společenských akcí.

Primátor Olaf Raschke doplnil, aby si obě strany dávaly vědět o termínech sportovních i kulturních akcí, tak aby se jich obyvatelstvo mohlo vzájemně účastnit. „V Míšni například pořádáme šachový turnaj pro žáky z partnerských měst, i jiné sportovní aktivity. Samozřejmě bychom měli podporovat i turistickou výměnu,“ naznačil primátor Míšně Olaf Raschke.

Navrhl také, aby byla obnovena partnerská smlouva, která byla podepsána 1. listopadu v roce 1996. Hlavní představitelé obou měst se proto dohodli, že si v nejbližší době předají dokumenty, kde budou jednotlivé body spolupráce definovány a bude je obsahovat i obnovená partnerská smlouva. Ta by měla být symbolicky podepsána u příležitosti letošního sedmadvacátého výročí přátelství.

Zkušenosti si vedení obou měst předalo také v tématech solární a geotermální energie, nájemního městského bydlení, řešení parkování či zpracování komunálního a tříděného odpadu. Schůzku představitelé měst zakončili prohlídkou zrekonstruované věže Kalich a společným obědem.

Míšeň je město v německé spolkové zemi Sasko, rozkládající se na Labi, 25 kilometrů severozápadně od centra Drážďan. Město je proslulé míšeňským porcelánem, který se tam začal vyrábět roku 1710 jako první porcelán v Evropě. Žije tam přes 27 tisíc obyvatel. Obdobné vztahy Litoměřice udržují i dalšími partnerskými městy. Patří mezi ně francouzské Armentieres, německá Fulda a filipínské Calamba a Dapitan.


 

Turistické Informační centrum

 Otevírací doba

Po,St,Pá: 9-17 hod.
Út,Čt: 9-16 hod.
So: 9-12 hod.
Ne: zavřeno

 Adresa

Městské Informační centrum
Mírové náměstí 16/8
412 01 Litoměřice

Spojení

e-mail: info@litomerice.cz
tel.: +420 416 916 440
Skype: infoltm

Městský úřad

 Starosta

Ing. Radek Löwy

 Úřední hodiny

Po: 8:00 - 17:00 hod.
St: 8:00 - 17:00 hod.

 Adresa

Městský úřad Litoměřice
Mírové náměstí 15/7
412 01 Litoměřice

 Spojení

e-mail: podatelna@litomerice.cz
Datová schránka: tpebfnu
tel.: +420 416 916 111

 Opendata

data.litomerice.cz


copyright

 Template by Aplikko
 Webmaster RajČe
Powered by Joomla!
 Prohlášení o přístupnosti
 Politika Cookies

Webarchiv certifikát
© 2024 Město Litoměřice
Mobilní menu