Nástroje pro usnadnění přístupu

DOKUMENTY

vydané městským úřadem

Tisková zpráva přípravného výboru

zachranmeNemocnicivLitomericichTisková zpráva 12.11.2019

Včera 11.11.2019 v odpoledních hodinách Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl o návrhu na vyhlášení místního referenda podaném Přípravným výborem pro konání místního referenda v Litoměřicích.

Soud dal ve svém rozhodnutí za pravdu přípravnému výboru, tj. že má být použita otázka navrhovaná přípravným výborem a referendum se má konat nejpozději současně s volbami do zastupitelstev kraje v roce 2020. Soud se tímto svým rozhodnutím, tj. že vyhověl návrhu přípravného výboru, de facto vymezil vůči obstrukcím města.

Návrh přípravného výboru litoměřičtí koaliční zastupitelé nevyhlásili, místo toho si prosadili referendum své, s jinou formulací a termínem konání. „Nezbývalo nám nic jiného, než se této nespravedlnosti bránit soudní cestou,"  uvádí členka přípravného výboru Alena Rožcová. Dále doplňuje: „Jsme rádi, že celou věc rozhodl soud, který je naprosto nestranný a objektivní. Ten nám dal za pravdu. Vedení radnice nepostupovalo v souladu se zákonem. Přesto jsme jako přípravný výbor jejich referendum maximálně podpořili. Díky naší snaze se podařila neuvěřitelná věc a přišlo přes 50 % voličů". K věci se vyjádřil i JUDr. Miloš Tuháček, právní zástupce přípravného výboru: „Jsem rád, že soud dal navrhovatelům za pravdu ve věci termínu konání referenda. Města a obce by napříště měla respektovat návrh přípravných výborů, kdy referendum konat.“

Přípravný výbor teď celou věc ještě vyhodnotí. Pátečního referenda, které proběhlo 8. listopadu 2019, se rozhodnutí soudu netýká. To je nadále platné a jednání s KZ nejsou rozhodnutím soudu blokována a mohou dále probíhat. I pokud by přes veškerý další vývoj událostí došlo k uskutečnění dalšího referenda v původně navrženém termínu s krajskými volbami, jeho výsledek současné referendum neovlivní, pouze budou dvě na sobě nezávislá  referenda. Tato skutečnost pouze posiluje jistotu, že nemocnice nebude prodána soukromníkovi.

Za Přípravný výbor pro konání místního referenda v Litoměřicích

Alena Rožcová

Přílohy:

Originál tiskové zprávy (.pdf)


 

Turistické Informační centrum

 Otevírací doba

Po,St,Pá: 9-17 hod.
Út,Čt: 9-16 hod.
So: 9-12 hod.
Ne: zavřeno

 Adresa

Městské Informační centrum
Mírové náměstí 16/8
412 01 Litoměřice

Spojení

e-mail: info@litomerice.cz
tel.: +420 416 916 440
Skype: infoltm

Městský úřad

 Starosta

Ing. Radek Löwy

 Úřední hodiny

Po: 8:00 - 17:00 hod.
St: 8:00 - 17:00 hod.

 Adresa

Městský úřad Litoměřice
Mírové náměstí 15/7
412 01 Litoměřice

 Spojení

e-mail: podatelna@litomerice.cz
Datová schránka: tpebfnu
tel.: +420 416 916 111

 Opendata

data.litomerice.cz


copyright

 Template by Aplikko
 Webmaster RajČe
Powered by Joomla!
 Prohlášení o přístupnosti
 Politika Cookies

Webarchiv certifikát
© 2024 Město Litoměřice
Mobilní menu