Nástroje pro usnadnění přístupu

NOVINKY A TISKOVÉ ZPRÁVY

Povodeň leden

Hladina Labe by už neměla výrazněji stoupat

Kulminace hladiny řeky Labe by se dle posledních zpráv měla v Mělníku, jehož data jsou pro Litoměřice zásadní, zastavit dnes večer na výšce 535 cm. To je o 15 cm méně, než bylo avizováno včera. V současné chvíli (27. prosince v 11 hodin) měřidlo výšky hladiny pod Tyršovým mostem v Litoměřicích ukazovalo 510 cm. Oproti Mělníku však možná hladina řeky vystoupá až k 550 cm, a to kvůli přítoku Ohře.

„V lednu roku 2011 vystoupala hladina na 650 cm, a to už byla zaplavena Pobřežní ulice. Naopak v březnu 2005 byla výška 535 cm, což se obešlo bez většího ohrožení. Doufáme, že letošní situace bude podobná té z roku 2005,“ připomenul Miroslav Letafka, referent krizového řízení městského úřadu. „Původní předpovědi se mírně snižují, což je dobrá zpráva,“ věří Miroslav Letafka.

Litoměřice sledují kromě Mělníka také stav Labe v Ústí a Ohře v Lounech. Obce Litoměřicka jsou tedy rozděleny na tři části. První část je Labe od Štětí do Litoměřic, druhá Labe od Mlékojed po Libochovany a třetí Ohře od Brozan do Litoměřic. V prvním a třetím případu je nyní hladina na druhém povodňovém stupni, od Mlékojed ve směru na Ústí pak na třetím.

Město ve spolupráci s městskou policií situaci neustále monitoruje a obyvatele nejvíce ohrožených oblastí stále informuje o současném a budoucím stavu. Několik rodin z Pobřežní ulice požádalo o pytle, které jim byly vydány. „Při současné předpovědi kulminace Labe by nemělo dojít k vylití břehů na Střeleckém a Písečném ostrově. Ale je to na hraně,“ doplnil Miroslav Letafka.

Starosta města Radek Löwy i přes příznivé předpovědi svolal o svátcích povodňovou komisi. Informace o aktuální situaci dostávají také provozovatelé sportovišť na Střeleckém a Písečném ostrově i firmy v těsné blízkosti. „Věřím, že se současné prognózy naplní a nedojde již k výraznému vzestupu hladiny řeky,“ doufá Radek Löwy.

Foto: Radim Tuček

Foto: Miroslav Letafka


 

Turistické Informační centrum

 Otevírací doba

Po,St,Pá: 9-17 hod.
Út,Čt: 9-16 hod.
So: 9-12 hod.
Ne: zavřeno

 Adresa

Městské Informační centrum
Mírové náměstí 16/8
412 01 Litoměřice

Spojení

e-mail: info@litomerice.cz
tel.: +420 416 916 440
Skype: infoltm

Městský úřad

 Starosta

Ing. Radek Löwy

 Úřední hodiny

Po: 8:00 - 17:00 hod.
St: 8:00 - 17:00 hod.

 Adresa

Městský úřad Litoměřice
Mírové náměstí 15/7
412 01 Litoměřice

 Spojení

e-mail: podatelna@litomerice.cz
Datová schránka: tpebfnu
tel.: +420 416 916 111

 Opendata

data.litomerice.cz


copyright

 Template by Aplikko
 Webmaster RajČe
Powered by Joomla!
 Prohlášení o přístupnosti
 Politika Cookies

Webarchiv certifikát
© 2024 Město Litoměřice
Mobilní menu