Nástroje pro usnadnění přístupu

NOVINKY A TISKOVÉ ZPRÁVY

Schvalování rozpočtu

Litoměřice mají schválený rozpočet na rok 2024

Rozpočet města Litoměřice na příští rok je schválený. Na jeho podobě se shodli zastupitelé na včerejším zasedání. Celkové výdaje dosáhnou výše 907 milionů korun, příjmová část počítá s částkou ve výši 845 milion korun. Schodek 62 milionů korun pokryje město z vlastních zdrojů.

Předseda finančního výboru Marek Kocánek připomněl, že běžný rozpočet, tedy ten na chod úřadu a příspěvkových organizací, skončil naopak s přebytkem 48 milionů korun.

„Z toho vyplývá, že za celkovým schodkem rozpočtu stojí především kapitálové či investiční výdaje. Finance tak neprojídáme, ale investujeme je do budoucího rozvoje města. Svědčí o tom i vysoké procento kapitálových výdajů v poměru k celkovým výdajům, kdy hovoříme zhruba o třiceti procentech,“ shrnul Marek Kocánek.

„Na deficit rozpočtu mají vliv výdaje na plánované investice. A to, jak je v případě dotačních akcí poskytovatelem nastaveno proplácení dotace nebo nutné předfinancování, což činí dohromady 23 milionů korun, které mají být proplaceny až v roce 2025,“ doplnila vedoucí Ekonomického odboru Městského úřadu v Litoměřicích Iveta Zalabáková. I přes schodkový rozpočet, zvládne město chystané investice financovat i nadále bez úvěrů, pouze z vlastních zdrojů a rezerv, které se dlouhodobě daří držet na stabilní úrovni.

Mezi nejvýznamnější investice bude v příštím roce patřit pokračující projekt regenerace budovy B bývalého pivovaru. „Náklady pro rok 2024 jsou vyčísleny na 82 milionů korun, z toho činí 30 milionů dotace. Dokončení regenerace této části pivovaru je naplánováno na konec příštího roku. Prostory budou sloužit pro podnikatelské využití,“ informovala vedoucí Odboru územního rozvoje Městského úřadu v Litoměřicích Venuše Brunclíková.

V příštím roce bude pokračovat také přestavba budovy bývalé vojenské ubytovací a stavební správy (VUSS) na Kulturně kreativní centrum. Náklady na rok 2024 počítají s částkou 86,2 milionu korun i s dotací ve výši 25,5 milionu korun. Dokončení je plánováno v roce 2025. Celkové náklady na tento projekt dosáhnou zhruba 138 milionů, přičemž dotace z Národního plánu obnovy činí přibližně 107 milionu korun.

Město bude v příštím roce investovat také do probíhající přestavby bývalé ubytovny v Želetické ulici na prostupné bydlení. V rozpočtu je na to alokována částka 32 milionů korun, z toho 15 milionů činí dotace. K podstatným investicím nadcházejícího roku dále patří také vybudování nové komunikace v ulici Zelená s náklady 8,5 milionu korun.  

V rozpočtu na příští rok nejsou zatím zahrnuty všechny investiční akce, které město Litoměřice zamýšlí v roce 2024 realizovat. Do rozpočtu budou zařazovány postupně podle fáze projektové připravenosti a dotačních možností, přičemž některé z nich mohou přecházet do dalších let.

Kromě investičních projektů počítá město Litoměřice také s finanční podporou kultury, sportu, sociálních služeb. Jak upozornil starosta Litoměřic Radek Löwy, prostředky, které město dosud na tyto oblasti rozdělovalo, pocházely z velké části z daně z hazardu.

„Po změnách souvisejících s vládním úsporným balíčkem, kdy se pro města a obce mění způsob rozdělování příjmů z hazardu, počítáme s propadem 25 až 30 milionů korun ročně. Ačkoli se jedná o výrazný pokles, rozhodli jsme podporu kultury, sportu ale i sociálních služeb ponechat na stejné úrovni jako v letošním roce,“ uvedl starosta.


 

Turistické Informační centrum

 Otevírací doba

Po,St,Pá: 9-17 hod.
Út,Čt: 9-16 hod.
So: 9-12 hod.
Ne: zavřeno

 Adresa

Městské Informační centrum
Mírové náměstí 16/8
412 01 Litoměřice

Spojení

e-mail: info@litomerice.cz
tel.: +420 416 916 440
Skype: infoltm

Městský úřad

 Starosta

Ing. Radek Löwy

 Úřední hodiny

Po: 8:00 - 17:00 hod.
St: 8:00 - 17:00 hod.

 Adresa

Městský úřad Litoměřice
Mírové náměstí 15/7
412 01 Litoměřice

 Spojení

e-mail: podatelna@litomerice.cz
Datová schránka: tpebfnu
tel.: +420 416 916 111

 Opendata

data.litomerice.cz


copyright

 Template by Aplikko
 Webmaster RajČe
Powered by Joomla!
 Prohlášení o přístupnosti
 Politika Cookies

Webarchiv certifikát
© 2024 Město Litoměřice
Mobilní menu